empty

Gemeenschap van goederen niet langer standaard

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt dan niet meer standaard  in algehele gemeenschap van goederen. De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden maken. Wat is er per 1 januari veranderd?
  • Vanaf deze datum trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
  • Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
  • Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt deze wet ook.

U kunt na 1 januari 2018 nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dit moet dan wel geregeld worden via huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden.
Heeft u trouwplannen? Laat u zich dan tijdig vóór de huwelijksdatum informeren over de nieuwe wet. Een informatief gesprek is geheel vrijblijvend en kosteloos.

Terug naar overzicht